• Întrebare: Se pot obține despăgubiri în baza poliței RCA dacă esti accidentat de către o persoană aflată sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor?

Răspuns: Da, societatea de asigurare are obligația legală să compenseze daunele suferite în urma unui astfel de accident. Societatea iși va recupera sumele plătite de la persoana vinovată de producerea evenimentului rutier.

  • Întrebare: În situația în care accidentul a fost provocat de către o persoană neasigurată, pot primi despăgubiri?

Răspuns: Da, chiar și în această situație aveți dreptul la despăgubiri. Legislația prevede faptul că persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de răspundere civilă, RCA, sau produse de autori neidentificaţi au posibilitatea de a se adresa Fondului de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS) pentru plata despăgubirilor.

  • Întrebare: Ce reprezintă daunele morale și pe ce criterii se face evaluarea acestora?

Răspuns: Daunele morale reprezintă despagubirile acordate în vederea compensării traumelor afective, psihice și fizice suferite ca urmare a accidentului rutier.

De asemenea, daunele morale pot cuantifica și beneficiul nerealizat prin lipsa de la locul de muncă, diferența de venit (salariu) neîncasata, intervenția unei incapacitați de a mai lucra ulterior evenimentului rutier, încadrarea într-o clasă de handicap din cauza unei infirmitați suferite ca urmare a accidentului etc.